Buckfast


De Buckfast is geen hybride zoals wel eens verkeerdelijk vernoemd wordt. Het is geen ras maar een kruising tussen verschillende rassen en wel met die verstande dat er een jarenlange selectie van broeder Adam tot het huidige resultaat leidde.
Zoiets was en is nog steeds een monniken werk. Gelukkig is broeder Adam ons hierin voorgegaan en mag men hem terecht als één van de grootste imkers in de geschiedenis noemen.
De naam Buckfast is afkomstig van het stadje Buckfast waar ook de abdij gelegen is.
Het voornaamste doel is het bewaren van de eigenschappen welke hij heeft vooropgesteld als zijnde de eigenschappen van een Buckfast volk.

De Buckfast heeft over het algemeen de gele banden ontleend van de Ligustica. Dit is een van de specifieke kenmerken op uiterlijk vlak.

Gezien de Buckfast een kruising is van diverse rassen van over geheel de wereld is het begrijpelijk dat een Buckfastimker nooit wrok koestert tegenover andere imkers welke een specifiek ras op nahouden. Gezien er veel kans is dat bepaalde genetische eigenschappen van een wel bepaald ras kunnen ontleend zijn.

Kort gezegd, wij als Buckfastimkers zijn zeer gelukkig dat er imkers zijn die specifiek Carnica, Ligustica, Nigra en andere soorten houden. Zij zijn eigenlijk onze genetische bank voor nieuw bloed!

Wel is het zo dat elk ras zo zijn typische kenmerken heeft. Het gele in de buckfast is afkomstig van de Ligustica. De zachtaardigheid voor een deel van de Carnica, enz...

Een voorbeeld van 1999, door ons bedrijf aangekochte queens bij Annette & Jos Guth uit Luxemburg. Queens in 1999.

Op dit ogenblik wijken we gedeeltelijk af van de algemene Buckfast lijnen! De reden hiervoor is dat de weg die broeder Adam was ingegaan niet door alle Breeders gevolgd word.
Daarom zetten we een stapje verder, in die mate dat we zijn overgegaan naar het kunstmatig telen van darren en Queens. De genetische lijnen zijn niet meer zoals welke worden bijgehouden door de J M Van Dyck. Doordat we specifieke methodes gebruiken welke niet in zijn lijst kunnen worden opgevolgd. Zoals sperma gebruik van darren van 5 of meer jaren terug! EN de inseminatie van queens met sperma afkomstig van haar vader, grootvader en zelfs verder.
We zitten zelfs in dit stadium dat we zelf eitjes van werksters gebruiken en deze zelf kunstmatig bevruchten. Nu dit is al helemaal niet meer in deze gewone lijsten op te volgen. Daarom dat er ook geen publicaties meer worden gedaan.

 

 

 

 
     
 
BuckfastLab - 2BEe bvba BE0885.534.873 - Haeghensgoed 36 – 9270 Laarne - Tel/Fax: +3293299004 | sitemap