Carnica


Van oorsprong komt de carnica-bij uit het gebied ten zuiden van de Oostenrijkse Alpen en uit de Balkan.  Door het geografische landschap is ze geïsoleerd gebleven en heeft ze zich ontwikkeld tot dit wel erg populair ras.
De Carnica is wel het meest van al verspreid over de gehele wereld! Dank zij enkele uitzonderlijke teeltstations is dit ras er enkel nog in vooruit gegaan.
Ze is opvallend zachtaardig en is een ideale bij om te imkeren. Daarom ook dat veel beroepsimkers de weg naar de Carnica gevonden hebben.
Uiterlijk zijn de carnica’s te onderscheiden aan hun grijze kleur, dit in tegenstelling tot de Ligustica.

In het verleden waren er wel enkele minder goede linies, waaronder ik ooit eentje had aangeschaft in 1987.
Reeds na een jaar met veel moeite kwam ze het jaar nadien volledig verzwakt uit de winter, toen bleek dat nosema het volk volledig in zijn greep te hebben.
Toen al wist ik dat Nosema Apis een geduchte vijand was, als oplossing heb ik de koningin vervangen door een Buckfast van mijn eigen teelt.
Niet alleen ik had hier last van.  Veel imkers weten nog dat er bepaalde linies zeer gevoelig waren voor nosema, gelukkig is ook dit verleden tijd en zijn de huidige linies echt goed geselecteerd. Wat duidt op doorgevoerde selectie en eveneens KI welke het huidige resultaat weergeeft.
Ook is de Carnica één van de leveranciers van genetisch materiaal van sommige Buckfast linies.
Wat duidt op het belang van de diversiteit in ons bijenbestand.

De beste Carnica linies zijn nu vooral te vinden in het bijeninstituut van Celle.

 

 

 

 
     
 
BuckfastLab - 2BEe bvba BE0885.534.873 - Haeghensgoed 36 – 9270 Laarne - Tel/Fax: +3293299004 | sitemap