Waarom KI


K.I. is er gekomen om op een snelle manier bepaalde genetische eigenschappen in een bijenvolk te kunnen invoeren en of verbeteren.

Gezien een Koningin zeker in een straal tot 8 km ver vliegt om te paren en darren ruim 5 km is het in ons druk bevolkt landje niet moeilijk te begrijpen dat je onmogelijk kan determineren met welke darren ze heeft gepaard.

Ook kan het slechte weer een sterke uitval betekenen bij de kwaliteit van bevruchting op natuurlijke wijze.

De mogelijkheid om precies te bepalen welke genetische eigenschappen ingeteelt worden en de zekerheid van 90% en meer op een geslaagde paring zijn wel de doorslag om aan K.I. te doen.

Dankzij K.I. zijn deze eigenschappen perfect te beheersen en kan men op korte tijd zeer goede resultaten boeken.  Eén van de eigenschappen waar we op werken zijn deze van de varroa-resistentie.

De genetische erfelijkheidsleer van Mendel verloopt bij de honingbijen niet op dezelfde manier als bij andere dieren of planten!
Een dar heeft natuurlijk een moeder, maar geen vader! En dan loopt het hele verhaal van erfelijkheidsleer fout!
Darren zijn haplodiploid, uit een onbevrucht eitje komt ook een individu!! Dit fenomeen noemt men ook de Parthenogenese. Dit betekent dat de miljoenen spermatozoïden , die een dar produceert in erfelijke opzicht absoluut identiek zijn. Dit alles maakt het dat alle hypothesen op zijn kop en tergelijketijd door elkaar gegooid worden.

Volgend figuur geeft aan hoe complex zoiets is:Maar door het ontbreken van een vader bij de darren kunnen wij ons voordeel halen. Zo kunnen wij op eenvoudige wijze terugvallen op de eigenschappen van de grootvader van de darren. Wat een pluspunt kan zijn voor bepaalde genetische eigenschappen aan te sturen.

Maar voornamelijk nu is KI zeer belangrijk omdat we nu bijen kunnen telen met SMR eigenschappen.
Deze eigenschappen zijn door middel van KI een versterkte natuurlijke genetische eigenschap van bijen tegen de varroa.

SMR staat voor Suppressed Mite Reproduction. Deze bijen werden ontwikkeld door de Amerikaanse Dr. Prof. Harbo en Haris.
Bij hun werk dat zeker tien jaar in beslag nam ontwikkelde ze van natuurlijke genetische aanleg tot via KI versterkte vorm van varroa verhoogde resistentie.

Ook willen we een oplossing zoeken naar het probleem van CCD bij bijen. meer uitleg vind u in volgende link.: Klik hier.

 

 

 

 
     
 
BuckfastLab - 2BEe bvba BE0885.534.873 - Haeghensgoed 36 – 9270 Laarne - Tel/Fax: +3293299004 | sitemap